Церква Введення

Церква Введення

Розмір зображення: 800:599 піксел

Куштановиця. Церква Введення пр. богородиці, 1902 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 155.

Куштановиця Мукачівський район

Церква Введення пр. богородиці. 1902. (УГКЦ)

Першу згадку про церкву знаходимо в 1692 р. У XVII ст. тут мала бути церква, бо вірники з Підгорян, де не було церкви, ходили в Куштановицю і Кендерешів. У 1870-х роках церква належала до парохії в Підгорянах.

Тепер у селі стоїть типова мурована базиліка з апсидами обабіч нави. Стіни під вежею потріскали, і близько 1961 року вежу довелося переробити, внаслідок чого вона стала вдвічі нижчою. Іконостас до церкви виготовив Іван Павлипіинець.

Поряд – проста каркасна, оббита дошками дзвіниця під бляшаним шатром, з трьома дзвонами, увінчана профільованим дерев’яним хрестом.

Після завершення в 1999 р. будівництва православної церкви греко-католики після 50-річної перерви знову увійшли в свій старий храм.

На свято Введення пр. богородиці, 4 грудня 1999 р. отці Іван Геревич, Гаврило Муха та Гаврило Чечур провели освячення церкви.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 155.