1998 р. Жовківщина

с. Кулява. (УПЦ КП)

Церква Введення пр. богородиці.

Перша знана дерев’яна церква з одним восьмибічним верхом була збудована у 1642 (1640) р. У 1895 р на місці старої стараннями пароха Деревні о. Володимира Подолинського збудовано нову дерев’яну триверху церкву. Освячена у 1901 р. Тоді ж виконаний різьблений напис на надпоріж-нику західних дверей: “Теслею Дому Божого Івась Радухъ подписавъ Василь Верхрацкі Создася Домъ Господень Року 1901 Дна 20 Квітна”. В 1960 – 1989 рр. церква стояла закритою. Відновлена після відкриття, на початку 1990-х рр.

Розташована на невисокому узвишші в центрі села. Тризрубна триверха будівля. Складається з трьох об’ємів – ширшої квадратової нави та вужчих прямокутного бабинця і гранчастого вівтаря з двома прямокутними захристіями по боках. До західної сторони бабинця доставлений пізніше прямокутний присінок. Світлові восьмерики (над навою більший), поставлені на рівновисокі стіни надопасання, вкриті шоломовими банями з ліхтарями і маківками. Оточує церкву піддашшя, перерване ґанком при південному вході в наву і присінком при західній стіні бабинця. Стіни церкви, в тім і підопасання, шальовані вертикально дошками.

На південь від церкви розташована дерев’яна одноярусна стовпова дзвіниця, вкрита наметовим дахом.

Вхід на огороджену церковну територію веде через невелику чотирис-товпну брамку, вкриту пірамідальним наметовим дахом.

Будівля належить до типу споруд, зведених за проектами професійних архітектів Галичини кінця XIX – початку XX ст.