Станція спостереження

Гідрологічна обсерваторія 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною : список. – К. : Держбудвидав, 1956 р., с. 72].

Будинок для спостереження за рухом по Дніпру 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Будинок для спостереження за рухом по Дніпру 1809 р. (вул.Штабна) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ДОМ ДЛЯ НАБЛЮДЕНИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕМ ПО ДНЕПРУ, 1809 г. Сооружен архит. Л. Карлони. Здание кирпичное, оштукатуренное, квадратное в плане, со срезанными углами, одноэтажное с подвалом. Плоскость стен разнообразят пилястры и глухие декоративные арки. Архитектура здания представляет переходной этап от стиля барокко к классицизму. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 285)