Церква св.Іоана Предтечі

Розмір зображення: 800:547 піксел

Колочава-Лази. Церква св. Івана Предтечі, 1911 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 472.

Колочава-Лази Міжгірський район

Церква св. Івана Предтечі. 1911. (УПЦ)

Дерев’яну церкву на 300 вірників у доброму стані згадують у 1801 р. У шематизмі Мукачівської єпархії за 1915 р. йдеться про церкву в Колочаві-Лазах, збудовану в 1779 р.

Теперішня церква, що давніше була присвячена Різдву пр. богородиці, подібна до інших мурованих базилічних храмів. Збудували її майстри Луґош та Місяйло, а помічниками були Іваниш, ще один Луґош та Шкрюба.

Кошти зібрали серед селян і почали будівництво в 1901 р. Церкву посвятив 20 серпня 1911 р. вікарій Михайло Балоґ і тоді вона характеризувалася як одна із найгарніших церков і за архітектурою, і за внутрішнім оздобленням. Іконостас зробили у Будапешті.

У 1928 р. на храмове свято до вже зібраних на прикрашення храму 38 тисяч чехословацьких корон додалося ще 5350 корон. Іван Банга подарував 1500 корон. У 1976 – 1977 роках інтер’єр розмалював Василь Якубець. Це одна з небагатьох церков, бляшане барокове завершення якої не блискуче, а пофарбоване блакитною та жовтою фарбами.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 472.