2008 р. На розвалинах Покровського храму грають у футбол

Дата: 03.11.2008

Менше століття тому Покровський храм височів у Кобеляках на території, що нині є спортивним майданчиком ЗОШ № 3. На місці, яке віруючі колись називали святим, зараз на уроці фізкультури школярі здають нормативи. Свято-Покровський храм було збудовано у 1620 році. Подейкують, що там, де зараз знаходиться навчальний корпус ЗОШ № 3, колись існувала церковно-приходська школа.

Зруйнували церкву комуністи у 1927-1929 роках. І нині, якщо пригледітись, на спортивному майданчику школи можна побачити залишки фундаменту зруйнованого храму. За кошти братів Олександра та Івана Кузьмичів було придбано будівлю через дорогу від розвалин храму (зараз Свято-Покровський храм Української православної церкви).

Новим настоятелем Свято-Покровського храму став отець Георгій Момоход. Саме він і поставив питання про побудову нового Свято-Покровського храму. – „Найкраще було б, якби святиня була побудована там, де раніше стояв храм, – припускає отець Георгій. – Однак цей варіант можливий тільки, якщо не буде ніякого конфлікту із освітнім закладом. Якщо ми не матимемо згоди зі сторони школи, то новий храм будуватиметься поряд із зараз діючим. Ми бажаємо, щоб все було в мирі і любові, щоб не було ніяких кривих поглядів. Певна кількість людей, які пам’ятають про існування зруйнованого храму, хочуть повернути святиню. Все ж, на мій погляд, молитися різниці немає де, адже спасіння не там, де широта, а там, де милість Божа”.

Джерело: “Новини Полтавщини”