Церква св.Миколи

Церква св.Миколи

Розмір зображення: 800:547 піксел

Миколаївська церква 16 – 17 ст. (дерев.) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Миколи 18 ст. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 96].

Миколаївська церква 16 – 17 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

НИКОЛАЕВСКАЯ ЦЕРКОВЬ, XVII-XVIII вв. Деревянная, трехсрубная, одноглавая, с поддашием на выпусках венцов срубов. Памятник перестроен, вследствие чего утрачено первоначальное перекрытие центрального сруба, который перекрыт шатровой приплюснутой главой на восьмерике, поставленном на видимый извне четверик. Боковые срубы накрыты скатными крышами на низких четвериках. В интерьере – монументальная темперная живопись плохой сохранности.

Миниатюрными размерами, пропорциями, компоновкой масс памятник является уникальным произведением галицкой школы народной архитектуры. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 2, с. 247].

Церква розташована на горбі на цвинтарі на лівому березі річки. Вівтарем вона орієнтована на схід. Спостереження М.І.Жарких, 12.08.1990 р.

– довідка про церкву.

Довідка на сайті