^Ізяславський район

Ізяслав м

Перша згадка: 12 ст.; в 1754 р. надано магдебурзьке право [Історія міст і сіл УРСР : Хмельницька область. – К. : ГРУРЕ, 1971 р.].

Заслав Новий. У 1583 р. локаційно-магдебурзький привілей одержав кн. М.Заславський. [Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5].

Верховна Рада України постановляє (02.03.2000, № 1540-III): Включити у межі міста Ізяслав Ізяславського району Хмельницької області 382,4 гектара земель Ізяславської міської ради, 10 гектарів земель Лютарської сільради, 10,8 гектара земель Радошівської сільради, 65,9 гектара земель Сошненської сільради Ізяславського району і затвердити межі міста загальною площею 1462,9 гектара.

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки кін.13 – 14 ст. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

Вкладені елементи

Вид з Нового Заслава, від Палацу Сангушків. Ліворуч – замок, в центрі – собор Різдва Христова, праворуч – костел св. Іоана Предтечі. 26 червня 2011…
2011 р. Вид на Старий Заслав з південного сходу (+)
26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
2011 р. Панорама ставу на Горині зі сходу (+)
Вид на устря річки Понорка при впадінні її у Горинь (точніще, у став на Горині). 26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
2011 р. Устя річки Понорка (+)
Городище
Городище
Костел св.Іоана Предтечі
Костел св.Іоана Предтечі (+)
Кляштор бернардинів
Кляштор бернардинів (+)
Собор Різдва Христова
Собор Різдва Христова (+)
Вид на Новий Заслав від замку. Ліворуч – кляштор місіонерів, праворуч – садиба Сангушків. 26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
2011 р. Панорама Нового Заслава з північного заходу (+)
Садиба Сангушків
Садиба Сангушків (+)
Кляштор місіонерів
Кляштор місіонерів (+)
В цьому будинку, що на північ від кляштору місіонерів, містилась Ізяславська районна катівня (тобто відділ НКВД). Вигляд з південного сходу. 26…
Колишня катівня НКВД (+)
Церква
Церква (+)
Синагога
Синагога (+)
Одна з численних колись синагого Ізяслава (на вул. Незалежності). Знаходилась у бідняцькому кварталі. нині перебудована до невпізнання. 26 червня…
Синагога 2
Млин знаходиться при головній вулиці, яка веде на захід – на греблю через Горинь та у Старий Заслав. Вигляд з півночі. 26 червня 2011 р. Фото…
Млин (+)
Цей млин знаходиться на північ від більшого млина, на березі горині. Вигляд з півдня. 26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
Млин 2 (+)
На вулиці Незалежності. 26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
Меморіал Великої вітчизняної війни (+)
Пам’ятник – самохідна артилерійська установка ЙСУ-152 на постаменті – розташовано на горбі Нового міста, поруч із садибою Сангушків для кляштором…
Пам’ятник радянським військам
Пам'ятний знак заснуванню Ізяслава
Каплиця стоїть поруч із мостом через річку Понорку, при дорозі до нового міста. 26 червня 2011 р. Фото М.І.Жарких.
Каплиця жертвам голодомору (+)
2007 р. Місто мертвих палаців