1967 р. Історія українського мистецтва

Разом з досить відчутним наслідуванням традиційної архітектури, в XIV столітті яскраво виявляється і прагнення подолати її вплив або принаймні відійти від неї. Такими є, наприклад, церкви Різдва Христового в Галичі (кінець XIV – початок XV ст.) та Різдва богородиці в місті Рогатині (кінець XIV ст.).

Традиційний тринефний храм своєрідно переосмислює майстер церкви Різдва Христового в Галичі. В ній стародавньою є лише схема плану, але об’ємно-просторова композиція має хрещатий вигляд, тому що первісно центральний неф і трансепт на дві третини були вищі від бічних, які мали вигляд зашитого опасання в дерев’яних церквах [Пониження трансепту і будівництво нової бані здійснено під час реставрації храму в 1825 р. Було в первісному вигляді три бані чи одна – вирішити без нових досліджень неможливо].

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 26.