Церква св. Івана Предтечі

Розмір зображення: 590:800 піксел

Дубрівка. Церква св. Івана Предтечі, 1931 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 649.

Дубрівка

Церква св. Івана Предтечі. 1931. (УПЦ)

Засновником церкви і скиту св. Іоана Предтечі біля села Дубрівка був о. Феодосій (Юрій Боршош) з Великих Ком’ят. Недалеко від села, в урочищі Гора він купив у Василя Білона невелику ділянку землі й у вересні 1925 р. розпочав будівництво.

Навесні 1926 р. заходились випалювати цеглу, а воду доводилось возити у бочках за кілька кілометрів. Церкву закінчили в 1931 р. і того ж року архієпископ Саватій за невтомну працю ввів о. Феодосія у сан ігумена. В 1940 – 1941 роках церкву розмалював художник Федір Ґоґола з Білок.

За радянської влади церква була закрита. У 1991 р. церкву відремонтовано стараннями та коштом о. Дмитра Булатка. До відновлення монастиря доклала зусиль ігуменя Приборжавського монастиря Феодосія.

В останню неділю жовтня 1998 р. було освячено три дзвони, замовлені місцевими підприємцями на заводі у Новограді-Волинському.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 648.