1998 р. Жовківщина

1998 р. Жовківщина

Розмір зображення: 737:800 піксел

с. Девятир. Церква Воздвижения Чесного Хреста, XIX ст. (фото В.Ольхом’яка, 1998) Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 46.

с. Девятир. (УГКЦ)

Церква Воздвижения Чесного Хреста.

Перша відома церква була збудована з соснового дерева у 1778 р. 1837 р. вона згоріла і на її місці у 1838 р. виставлено нову тризрубну церкву, завершену трьома банями. У 1863 р. її ушкодила пожежа, а у 1887 р. старанням о. Григорія Шеманського виставлено нову, з використанням частин старої будівлі. По другій світовій війні частина села з церквою опинилася по той бік кордону, на території Польської держави. Церква була знищена після 1947 p., а мешканці частини села, яка залишилася в Україні, використовують на церкву покинений польський костел.

Розташований на пагорбі в центрі сільської забудови. Мурована споруда зведена у XIX ст. Складається з прямокутної нави, у західній частині якої виділений нартекс, і вужої вівтарної частини зі сходу, з невеликою прямокутною ризницею при північній стіні. Нава і вівтар вкриті двосхилими дахами. Над нартексом на західному причілку здіймаються два яруси вежі-дзвіниці, вкритої пірамідальним наметовим дахом. У виділеній ризалітом, фланкованим невеликими контрфорсами, центральній частині західного фасаду влаштований вхід в костел, над яким при пристосуванні костелу на церкву розміщена велика ікона “Вознесення Христового”.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 46.