1977 р. Паспортна інформація

Слов’янське городище

Пам’ятка археології

Вінницька обл., Іллінецький р-н, смт Дашів, в 2 км західніше селища, на краю мису в урочищі Гегова.

Загальний опис:

По конструкції валів відноситься до городищ правильної геометричної форми (кругле), що визначає його пізню побудову (11 ст.). Частина городища зайнята лісом. В нижній північно-західній частині городища збереглась кругла яма глибиною 4 м, яка служила колодязем. Основна частина площадки рівна, її розміри – 68×64 м. По периметру оточена валом шириною 3-6 м, який з напільного боку має висоту від дна рову 6 м. Від плато відокремлене ровом. Із заходу разом з ровом вал має висоту 8 м.

Культурний шар слабкий: окремі знахідки гончарної кераміки, обпалена глина. В долині, прорізаній ярком, знайдено залізний шлак.

Історична довідка ,відомості про дослідження:

Городище побудовано уличами. По конструкції валів відноситься до типу круглих укріплень, які виникають у 10 ст.

Матеріали розвідок опубліковано у 1969 р. Перші розвідки на городищі проведені у 1959 р. П.І. Хавлюком.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний № : 81.

Основна бібліографія, архівні дані:

Хавлюк П.І. Древньоруські городища на Південному Бузі // Слов’яноруські старожитності.- К., 1969.- С. 156-174.

1. Слов’янське городище 1. Схематичний план.

2. Слов’янське городище 1. Загальний вигляд.