Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

V-III ст. до н.е.

Харківська обл., Харківський район, с. Циркуни.

Загальний опис:

Городище розташоване на мисі правого високого берега р. Харків, у 2,5 км на північний захід від с. Велика Данилівка.

Воно складається із головного двору площею 12500 кв.м, першого передграддя площею 13900 кв.м та другого передграддя площею 10000 кв.м.

Оборонні споруди городища являють собою вал та рів, які оточують перше передграддя. В цій системі укріплень є 6 проходів, сполучених з головним двором. Друге передграддя укріплено значно слабше – тільки невеликим валом.

Загальна протяжність лінії укріплень – 370 м, ширина валів – 40 м, висота – 8 м.

Культурний шар городища потужністю 0,4 м насичений надзвичайно слабо.

Знахідки представлені фрагментами кераміки з пальцевими защипами, крізними проколами, нігтьованими вдавленнями; уламками амфоровидної кераміки, близької за формою до салтово-маяцького типу; залізними шлаками та мечем-акінаком.

У V-III ст. до н.е. лісостепову частину басейну р. Сів. Донець населяли осілі землеробсько-скотарські племена. Вони залишили різноманітні археологічні пам’ятки, серед яких значне місце займають укріплені поселення-городища.

Городище скіфського часу біля с. Циркуни відкрите у 1925 р. М. Фуксом та А.А. Потаповим.

У 1951 р. план городища зняв Б.А. Шрамко.

У 1961 р. розкопки на городищі проводила археологічна експедиція Харківського державного університету під керівництвом Б.А. Шрамка.

Матеріали дослідження городища зберігаються у фондах археологічного музею ХДУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно Рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих № 61 від 25 січня 1972 р.

Охоронний №: 1350

Фукс М. Про городища скитської доби.-ЗВУАК.-Т. 1.-1930.

Шрамко Б.А. Древности Северского Донца.-ХГУ.-1962.

Шрамко Б.А. Отчеты о раскопках экспедиции ХГУ за 1951 г., 1961 г.

Шрамко Б.А. Курган и городище у села Циркуны. – Краткие сообщения Института истории материальной культуры, 1956 г., т. 63, с. 103 – 108.