Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 800:541 піксел

Чорний Потік. Церква Вознесіння Господнього, 1845 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 255.

Чорний Потік Іршавський район

Церква Вознесіння Господнього. 1845. (УПЦ)

Священик служив тут ще в 1640 р. У 1692 р. мовиться про церкву і церковну ділянку, виділену поміщиками.

У 1733 р. згадують дерев’яну церкву св. Миколи, вкриту соломою, з чотирма дзвонами. У 1778 р. філії з церквами були в Дешковиці, Крайній Мартинці і невеликому поселенні (без церкви), угорська назва якого була Pap Gyorgy falva. У 1797 p. йдеться про стару церкву в поганому стані. Теперішня церква – типова мурована базиліка, збудована за о. Олександра Кутка в 1845 р. (інша дата – 1860), біля якої стоїть велика дерев’яна каркасна дзвіниця з трьома дзвонами. Напис на великому дзвоні повідомляє, що відлив його Ф. Еґрі в 1910 р. Останнє малювання інтер’єру виконав Йосип Балог з Мукачева.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 256.