Церква Покрови

Церква Покрови

Чома. Церква Покрови пр. богородиці, 1906 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 148.

Чома Берегівський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1906. (УГКЦ)

У 1797 р. 173 греко-католики мали дерев’яну церкву, яка була філією Берегова. На початок XX ст. у селі ще була дерев’яна церква.

Теперішня невелика базилічна церква давніше була школою з каплицею в теперішній вівтарній частині, а з боку головного входу стояла дерев’яна дзвіниця. Замість дерев’яної дзвіниці прибудували муровану вежу. Всередині немає класичного іконостаса – на дерев’яній перегородці аркою розміщено окремі образи в рамах.

На свято Покрови 1994 року єпископ Й. Головач посвятив наріжний камінь під новий храм, який буде 27,5 м завдовжки, 16 м завширшки, а висота дзвіниці становитиме 34 м. Всі клопоти з організації будівництва взяв на себе професійний будівельник Міклош Абрань.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 148.