Городище

Городище волинцевської культури

Пам’ятка археології

VIII ст.

Сумська обл., Сумський р-н; за 2 км від с. Бітиця, біля дороги у с. Микольське.

Загальний опис:

Городище волинцевської культури розташоване між с. Бітиця і с. Микольське, на високому мисі корінного берега р.Псел. За 60-80 м на захід від городища розташоване городище роменської культури. Обидва городища знаходяться в лісі.

Гордище має укріплення – 2 рови і 2 вали з напільної сторони. Зі сходу насипи валу та рів пошкоджені бульдозером, який пробив вхід на городище. З заходу також пробитий в’їзд. Площа городища пошкоджена траншеями та воронками.

Культурний шар городища досліджений лише в його піведенній частині. Чітко виражені об’єкти волинцевської культури – житла і господарські ями з чисельним інвентарем. Особливо цікавий інвентар з житла № 2 (розкопки І.І.Ляпушкіна) і № 1 (розкопки В.В.Приймака) – чисельний посуд, в тому числі амфора, фрагменти глечиків і кубишка салтівської споруди. Найбільш цінна знахідка – скарб знарядь праці і прикрас, що складається з 8 серпів, 2 кос-горбуш, 1 наральника, пешні, струга, бойової сокирки, бус, бронзових пронизок і бубонців.

Культурний шар городища містить знахідки, що відносяться до пізньоскіфського часу.

Городище відоме за розкопками І.І.Ляпушкіна 1953 р., коли були розкопані 3 житла 2 напівземлянки і 1 наземне. В останньому були знайдені амфора і посуд волинцевської культури, датовані VIII ст. Матеріали досліджень І.І.Ляпушкіна зберігаються в С.- Петербургському відділенні Інституту археології.

В 1948 р. групою Придніпровського загону Раннеслов’янської експедиції Інституту археології АН УРСР (керівник робіт – В.В.Приймак) було розкопано наземне житло і скарб знарядь праці (матеріали зберігаються в Сумському краєзнавчому музеї).

Взято під охорону згідно рішення обласної Ради народних депутатів № 111 від 23.04.1984 р.

Охоронний № : 1085, 1708.

Ляпушкин И.И. К вопросу о памятниках волынцевского типа // СА.- Вып. XXIX-XXX.- С.58-83.

Некрасова А.Н., Приймак В.В., Парня В.А. Отчет об охранных работах Приднепровского отряда Раннеславянской экспедиции ИА АН УССР на памятниках І тыс. н.э в окрестностях г. Сум в 1984 г. / Архив ИА АН УССР.