Церква св. Михаїла

Церква св. Михаїла

Розмір зображення: 960:662 піксел

На початку XX століття у містечку Бориспіль Переяславського повіту було 5 ( п’ять!) церков – Михайлівська, Борисоглібська, Миколаївська, Різдва Богородиці та св. Діонісія. Найстарішими були муровані Борисоглібська – 1825 рік побудови та Різдва Богородиці – 1827 рік.

Вивчаючи історію міста, знайшов старе фото. На ньому – Михайлівська (?) церква у містечку Бориспіль. Збудована 1898 року на місці старого однойменного храму козацьких часів. Виявляється, в Борисполі на межі XIX – XX століть будували великі дерев’яні храми, з багатьма світловими верхами. Саме такі церкви збереглися на сусідній Баришивчині.

П’ятиверха Михайлівська церква з прибудованою дзвіницею мала необарочні грушоподібні верхи, що було і є ознакою українськості в архітектурі. При храмі діяла жіноча церковноприходська школа. Великі розміри храму пояснюються кількістю парафіян, яких, за даними Клірової книги 1912 року, було 4 тисячі!

На жаль – Михайлівська і всі інші історичні церкви Борисполя були знищені у радянські часи.