Церква Різдва богородиці

1998 р. Жовківщина

c. Боброїди (Кам’янка Лісова). (УГКЦ)

Церква Різдва пр. богородиці.

1612 р. польський король Сігізмунд III надав ерекційний акт нововибудуваній церкві. У 1668 р. на її місці освячена наступна дерев’яна тризрубна трибанна церква, збудована у 1666 р. стараннями о. Василя Кордуби. Намісну ікону Різдва пр. богородиці 1666 р. для неї намалював жовківський маляр Дем’ян Роєвич, як свідчив підпис на ній. Йому, ймовірно, належав і весь іконостас. У 1671 р. ерекцію парафії підтвердив грамотою король Польщі Михайло Корибут Вишневецький. Як свідчив напис на іконостасі, у 1721 р. він відновлювався і доповнювався. У 1839 р. до церкви добудовано дві захристії по обох сторонах вівтаря, а у 1846 р. – присінок з портиком з чотирьох дорійських дерев’яних колон. 15 липня 1880 р. закладено наріжний камінь під нову муровану церкву (проект архітекта Сильвестра Гавришкевича), будівництво якої завершене у 1882 р. стараннями о. Івана Гавришкевича. Будівництво вів жовківський майстер Мартин Тулачко. Розписав церкву і іконостас маляр Яків Хомик у 1904-1905 pp.

Церква розташована на рівній ділянці в південній околиці села. Хрещата одноверха споруда. До квадратової нави по сторонах прилягають рівноширокі прямокутні бабинець, бокові рамена і вівтар з двома прямокутними захристіями по боках. На середхресті на високому світловому восьмибічному барабані здіймається шоломова баня зі сліпим ліхтарем і маківкою. Бокові рамена хреста дводільні, внутрішні вищі, а зовнішні – нижчі, криті низькими двосхилими дахами. По краях коленого рівня кути рамен фланкують восьмерикові пілястри, завершені ліхтарями, увінчаними хрестами, Тиньковані стіни завершені аркатурним пояском.

На південний захід від церкви в куті огорожі розташована потужна дерев’яна триярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним дахом.

Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков. – Жовква: 1998 р., с. 11 – 13.

Вкладені елементи

с. Боброїди. Дзвіниця церкви Різдва пр. богородиці. (фото В.Ольхом’яка, 1998) 	Джерело: Слободян В. Жовківщина: історико-архітектурні нариси церков.…
1998 р. Загальний вигляд дзвіниці