2008 р. Хай буде світло у печері!

Світлана Клос

Дата: 13.03.2008

До єдиного у світі музею трипільської культури, який діє у печері “Вертеба”, що у Борщівському районі Тернопільщини, підвели світло. На встановлення лінії та підстанції витрачено із бюджету області 10 тисяч гривень. У Борщівському краєзнавчому музеї, до складу якого входить “Вертеба”, розраховують на ще 25 тисяч гривень, за які можна буде електрифікувати саму печеру.

– Плануємо освітити один кілометр сертифікованого маршруту, яким ходять туристи, – каже директор краєзнавчого музею Михайло Сохацький. – Світло потрібне конче, аби хтось із відвідувачів підземелля не скрутив собі в’язи у темряві. Зараз туристи користуються у тунелі ліхтарями.

Довідка. Гіпсова печера “Вертеба” протяжністю понад 9 кілометрів розташована біля села Більче-Золотого. Позаторік у ній знайшли безцінні пам’ятки культури трипільської доби, які збереглися практично недоторканними.

Джерело: “Високий Замок”