Церква Нерукотворного образу Ісуса Христа

с. Тулиголови (Берегове).

Мостиський.

Церква Нерукотворного образу Ісуса Христа. XVIII.

Є згадки про існування тут в давнину монастиря. Попередня дерев’яна церква походила з 1702 р. У 1746 р. парафія отримала привілей від дідича Станіслава Косаковського. Це була тризрубна одноверха будівля, пірамідальний наметовий верх нави якої мав один залом. Перед першою світовою війною був розширений бабинець. Будівництво мурованої споруди розпочалося в кінці 1930-х pp. за проектом архітекта Ярослава Стефановича з Городка, але перерване війною, було докінчене мешканцями з відходом від проекту у кінці 1980-х pp. При цьому була зруйнована стара дерев’яна церква. Зачинена у 1962 – 1989 pp.

Архів відділу архітектури та реставрації храмів Львівської архиєпархії УГКЦ.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 616 Комітет консерваторів по зберіганню пам’яток архітектури і мистецтва Галичини, опис 1, справа № 181.

Крип’якевич І. Середньовічні монастирі в Галичині. // Записки чина св. Василія Великого. – Жовква, 1926. – Т. 2, вип. 1, 2. – с. 70 – 104.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 669.