Дорнштадт м

Впорядковано могили українців в Дорнштадті

У листопаді минулого року "Героїка" повідомляла про впорядкування могил українських емігрантів у м. Дорнштадт (земля Баден-Вюртемберг, ФРН). Нагадаємо, що представник "Героїки" у ФРН Олександр Сухорончак з групою волонтерів очистили кілька надгробних каменів від моху та обробили їх спеціальною сумішшю для догляду та збереження каменю. Тоді ми пообіцяли, що пам’ятник полковника Андрія Носаченка буде відреставровано у 2019 р.

Отже, цьогоріч пан Сухорончак, його син Назар і добродій, який побажав лишитися невідомим, знову вирушили до Дорнштадта. Власним коштом вони здійснили реставрацію пам’ятника на могилі полковника Андрія Носаченка. Понад те, представники «Героїки» впорядкували могили Наталії Полонської-Василенко, Аполона Костецького та Софії Сівкевич, очистивши надгробки від моху.

Протягом багатьох десятиліть у Дорнштадті функціонував будинок для людей похилого віку, де доживали свої останні дні українські політичні емігранти, зокрема й військовики. Притулок мав власний цвинтар, який занепав після закриття опікунської установи. З-поміж сотень могил на цвинтарі було поховано декілька десятків українських скитальців. Сьогодні могилами українців практично нікому опікуватись. Окремі поховання втрачені, декотрі пам'ятники похилились, а надмогильні написи практично стерлися. Стараннями родини Сухорончаків у Дорнштадті вже протягом трьох років реалізовується комплекс заходів з пошуку, обліку та реставрації поховань українських емігрантів.

Підготував Іван Парнікоза