Товсте смт

Історичні адміністративні поділи

22 вересня 1444 р. польський король Владислав 3 записав Богдану Гинковичу 100 гривень на селі Товсте (Tlustna) на р.Голховець (Holchowecz) у Червоногородському повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 264].

В 1548 р. надане магдебурзьке право. В кін. 16 ст. збудовано замок і костел [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Президії Верховної Ради УРСР 15 серпня 1944 р. «Про перейменування, уточнення та внесення змін в найменування деяких міст, районних центрів і районів Української РСР»: селище Тлусте, районний центр Тлустенського району, іменувати — Товсте, Тлустенський район іменувати — Товстенський.