Заліщицький район

Касперівці с

Касперівці с

За адмін.поділом 16 ст. Кам’янецький повіт 16 ст.

За адмін.поділом 19 ст. невідомо

За адмін.поділом 20 ст. Заліщицький район

Коментар: згадується з 1619 р. [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Література:

Олійник В. Скульптура сву.Онуфіря в Касперівцях. – Вісник Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, 1991 р., № 3, с. 76 – 79.

[Формозов О.О.] Формозов А.А. Ещё раз о наскальном барельефе у с.Буша в Поднестровье. – Археологія, 1994 р., № 3, с. 136 – 138.

За 1883 – 1966 рр. рельєф сильно вивітрився. Напис не читався вже в 1883 р. Це не примітив, а залишки досконалого твору. Найближча аналогія – постать св.Онуфрія, висічена в скелі біля с.Касперівці (опублікована В.М.Щербаківським в 1926 р.). Нема сумніву, що рельєф – християнський, з 16 ст.

Забашта Р., Диба Ю. Наскельна каплиця з горельєфом св.Онуфрія (с.Касперівці, Заліщицький р-н, Тернопільська обл.). – “Скелі й печери в історії та культурі стародавнього населення України”, Льв., 1995 р., с. 30 – 32.

Шамраєва А.М., Юрченко С.Б. Церква св.Георгія в с.Касперівці Тернопільської області. – “З історії української реставрації”, К., 1996 р., с. 252 – 254, 9 іл.

Церкву споруджено не в 16 ст., а в 1619..1650 рр. (у первісний престол вмуровано плиту з написом 1650 р.). Її будували недосвідчені майстри, фундамент всього 25 см завглибшки. Це – причина сильної деформації споруди.

Забашта Р., Малеєв Ю. Касперівський горельєф св.Онуфрія Великого. – Родовід, 2002 р., № 18 – 19, с. 76 – 81.

Краєвиди
Краєвиди (+)
Костел
Костел (+)
Храм засновано: 16 ст. 	Георгіївська церква 16 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР,…
Церква св.Георгія (+)
Церква, дзвіниця (в 1988 р. приміщення церкви використовувалось як музей) [Церква розташована в центрі села на головній вулиці. Вівтарем вона…
Церква св.Параскеви (+)