1974 р. Чортківська округа

Загальна поверхня 1222 га. (в тому числі 671 двірської посілости), з того 1144 орного поля. Число домів; 1921 р. – 208, 1931 – 236. Число населення: 1900 р. – 1095, 1910 – 1126, 1921 – 1009, 1931 – 1129. За австр. статист. 1900 р. в громаді 774 гр. кат., 174 р. кат., 2 мойс.; в дворі 85 гр. кат., 21 р. кат., 43 мойс. Мова: в громаді 762 укр., 188 поль., в дворі 83 укр., 66 поль.

Школа за Австрії 2-клясна з українською мовою навчання, за Польщі 2-клясна утраквістична.

Церква мурована з 1876 р., відновлена 1927 р., раніше приналежала до парохії в Товстім; 1928 р. креована окрема парохія.

Село Головчинці положене над річкою у продовженні Товстого. Частими села: Коло церкви, Коло школи, Свобода. Власниками фільварку були жиди, брати Роти. В селі були два млини; один із них, приналежний до фільварку, згорів 1934 р. Корчма була до першої війни.

Родинні прізвища: Петроси, Придуни, Скалані.

Школа мурована, вчителі українці і поляки. Латинники розмовляли українською мовою.

В селі була читальня «Просвіти», що містилась у селянській хаті. Була теж кооперативна крамниця. В селі жили головно малоземельні селяни, мало було таких, що мали 10-30 моргів.

Підпілля було активне по приході большевиків. Багато людей вивезено на Сибір, що й слід по них пропав.

Відомості подала Марія Ванджура.

Джерело: Чортківська округа. – Нью-Йорк: 1974 р. – Український архів, т. 26.