Первомайський м

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: 1924 р.; залізнична станція Лихачове заснована в 1868 р. [Історія міст і сіл УРСР : Харківська область. – К.: 1967 р.].

Указ Президії ВР УРСР від 12 вересня 1945 р. « історичних найменувань та уточнення і впорядкування існуючих назв сільрад і населених пунктів Харківської області»: населені пункти Маслівської сільради — селище залізничної станції Лихачеве, хутір Наш Путь, хутір Первомайський і селище 20-річчя Жовтня вважати за один населений пункт, який іменувати селище Лихачове; Маслівську сільраду, відповідно до назви її центру, іменувати Лихачівська.

Перейменування: до 1952 р. звалось Лихачове, в 1952 р. дано нову назву Первомайське [Історія міст і сіл УРСР : Харківська область. – К.: 1967 р.].

Президія Верховної Ради України постановляє (13.12.1991, № 1983-ХІІ): Віднести селище міського типу Первомайський Первомайського району Харківської області до категорії міст обласного підпорядкування

Верховна Рада України постановляє (27.07.1994, № 138/94-ВР): Встановити межі міста Первомайська Харківської області, включивши в них село Сиваш Первомайської міської Ради народних депутатів, і затвердити загальну площу міста – 3081 гектар.

На Харківщині знесли три пам’ятника Леніну (19.02.2016)

Відзначається, що один пам’ятник був демонтований в місті Ізюм, другий – в селищі Боровий, третій – в місті Первомайськ.