Палац робітника

Будівля розташована на робітничій околиці в глибині невеликої площі.

Палац збудовано в 1928 – 1932 рр. за проектом архітектора О.Дмитрієва, котрий продовжив і розвинув архітектурні ідеї, започатковані О.Гегелло та Д.Кричевським у проекті Палацу культури ім.О.Горького в Ленінграді (1925 – 1927 рр.). Як і його попередники, О.Дмитрієв з’єднав в одному об’ємі клубні й театральні приміщення, діставши незвичну об’емно-просторову композицію.

Розпланувальне вирішення палацу вирізняється надзвичайною чіткістю й простотою. Навколо театрального залу на 2000 глядачів з двома ярусами балконів розміщено кулуари та фойє. На 1-му поверсі по поздовжній осі розташовано головний вхід, що веде до вестибюля, з якого можна потрапити до гардеробів, глядачевого залу, ресторану й аудиторії. До сцени (розмірами 11: 17 м з порталом завширшки 10 м) прилягають артистичні вбиральні, а до ар’єрсцени – гімнастичний тренувальний зал. Клубна частина, відокремлена від театральної, розташована на двох верхніх поверхах над фойє і має ізольовані сходи з окремими виходами на площу перед палацом.

Художній пошук ішов у напрямку руйнування стереотипу традиційного образу театральних і клубних споруд. Театральний зал, секторний у плані, визначає неочікувану форму всієї будівлі. Сценічна коробка, яка завжди домінувала в об’ємно-просторовій композиції аналогічних будівель, з головного фасаду повністю закрита багатоповерховим об’ємом клубних і допоміжних театральних приміщень.

Центральна дугоподібна в плані частина головного фасаду складається з п’яти угнутих елементів, що нагадують величезні канелюри. Хвилясту поверхню стіни перетинають, повторюючи її форму, три широкі смуги суцільного засклення.

В облицюванні порталів використано рожевий граніт, а в обрамленні входів – чорний. Поверхню стін потиньковано. Фойє прикрашають два монументальні панно розмірами 5,5:6,5 м, виконані художником Є.Лансере.

М.П.Андрущеико

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 245 – 246.