Костел св. Бернарда

Колишній бернардинський костел св. Бернарда. Powstanie Kościoła św. Bernarda wiąże się z działalnością papieskiego legata Jana Kapistrana, który wkroczył do Wrocławia wraz z zakonem bernardynów. Mnisi postawili przy ul. Bernardyńskiej klasztor i szpital św. Hioba, a ponadto drewniany kościół, który w 1502 roku przekształcili na kościół murowany. Obiekt pozostający w rękach katolików i stanowiący kościół filialny Kościoła Ducha Świętego, w roku 1526 przejęli protestanci czyniąc z niego kościół parafialny. W następstwie Kościół św. Bernarda nazywano przez pewien czas Kościołem Ducha Świętego oraz św. Bernarda. Na tym powiązania Kościoła św. Bernarda z Kościołem Ducha Świętego się nie kończą, bo po zawaleniu się Kościoła Ducha Świętego ocalałe dzieła przeniesiono do Kościoła św. Bernarda. Gotycki obiekt wkrótce przeszedł metamorfozę barokową, po czym powrócił do gotyckich źródeł. Gdy w 1945 roku Kościół św. Bernarda został zrujnowany, odrestaurowano go przeznaczając na siedzibę Muzeum Architektury.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».