Велика Мочулка с

Історичні адміністративні поділи

Назване буцімто від мочарів, яких багато вище села. Раніше звалось буцімто Добропіль та Тирасопіль. Серед села по дорозі з Соболівки до Теплика було укріплення з високим валом і глибоким ровом, частково зберігалось у 1901 р. У плані – квадратне, площею 3 десятини. За переказом, від нього був підземний хід до ставка. На одній із селянських садиб був кам’яний фундамент старої дерев’яної церкви, яка згоріла. У 1820-х рр. там знайшли старовинні мідяні монети і маленьке церковне копіє [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1654 р. згадане в переліку поселень Уманського полку під назвою Манчюлка [Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 37].

В 1905 р. зафіксована назва Мочулка-Большая [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 283].

Сирійський мандрівник Павло Халебський відвідав Мочулку 15 (25) червня 1654 р. Він записав:

Проехав менее двух миль, мы достигли другого местечка. Оно возвышенное, с укреплениями и прудами воды вокруг и называется Можука (Мочулка). В нем две высокие церкви во имя Успения и св. Николая. [ антиохийского патриарха Макария в Россию в половине XVII века, описанное его сыном, архидиаконом Павлом Алеппским. Выпуск 2 (От Днестра до Москвы) // Чтения в обществе истории и древностей российских, 1897 г., кн. 4, с. 17 – 18.]