Змагатимеш до посилення сили, слави, багатства і простору Української держави

Стражгород с

За адмін.поділом 16 – 18 ст. – Брацлавське воєводство

За адмін.поділом 19 ст. Гайсинський повіт 19 ст.

За адмін.поділом 20 ст. Теплицький район

Коментар: назване від того, що в добу козацтва тут був сторожовий пункт [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9]. В 1654 р. згадане в переліку поселень Уманського полку [Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 38].

Павло Халебський бачив церкву св.Миколи 15.06.1654 р. [Мицик Ю.А. Умань козацька і гайдмацька. – К.: КМ Академія, 2002 р., с. 151]. У джерелі сказано, що ця прекрасна церква знаходиться у сильно укріпленому містечку під назвою Важна. Такого села зараз тут нема. Оскільки Павло Алепський за день 15.06.1654 р. проїхав шлях Соболівка – Мочулка – Степанівка – Важна – Янів (Іванів) – більше 30 км, він не міг сильно відхилятись від прямого шляху. Тому Важна відповідає або Розкошівці, або Стражгороду. Оскільки йдеться про м-ко, ще й сильно укріплене, я думаю, що це Стражгород.