2009 р. З Тараканівського форту можуть зробити регіональний центр військово-патріотичного…

2009 р. З Тараканівського форту можуть зробити регіональний центр військово-патріотичного виховання

Дата: 24.02.2009

Тараканівський форт, розташований у однойменному селі поблизу міста Дубно Рівненської області, варто було б зробити регіональним центром військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, який став би єдиним на Західній Україні. Такі міркування висловив, під час святкувань 92-ї річниці Українського Вільного Козацтва, рівненський кошовий отаман УВК імені Северина Наливайка Володимир Мусій, − повідомляє власкор ЗІКу.

На думку пана Мусія, на території форту можна було б проводити й вишкіл юних любителів козацького гарту. Втім учасники урочистостей наголошували на тому, що перш ніж розпочинати цю справу слід перевірити форт на безпеку, адже у ньому можуть зберігатись вибухонебезпечні боєприпаси. А також передати його із відомства Міноборони в обласну комунальну власність, або отримати від військових дозволу використовувати укріплення для вишколу козацької молоді.

Уповноважений Українського вільного козацтва діаспори в Україні та помічник секретаря Ради українського козацтва при Президентові України Анатолій Грива підтримав ці ініціативи і також наголосив, що із 200 мільйонів гривень, виділених цього річ на програму «Молодь України», варто було б спрямувати кошти й на військово-патріотичне виховання. «Рада українського козацтва сконцентрувалась на військовому вихованні, тому що старші козаки мають залишити після себе молодих козаків», − сказав він у коментарі ЗІКу.

Довідка ЗІКу. Тараканівський форт – стратегічне укріплення, зведене у 1860 – 1890 роках задля оборони рубежів Російської імперії на кордоні із Австро-Угорщиною. В 1905 році, у зв’язку із високою захворюваністю військовослужбовців, а також потребами російсько-японського фронту значну частину артилерії та особового складу перевели на Далекий Схід, а у форту розташували дисциплінарний батальйон. З того часу почався його занепад, хоча тут розташовувався пізніше польський гарнізон.

Відігравав він роль укріплення й під час Другої світової війни. Після 1945 року об’єкт був засекречений, хоча за офіційно версією він трактувався певний час як «сільськогосподарський склад». Наразі форт перебуває у занедбаному стані, хоча масивні фортифікаційні споруди більш-менш збереглись.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»