1976 р. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України

С. Таранушенко

В Сумах стоїть мурована Воскресенська церква [С. Таранушенко. Пам’ятки архітектури Слобожанщини XVII-XVIII віків. Зб. «Питання історії та будівельної техніки України». Київ, Держбудвидав, 1959], збудована наприкінці XVII ст. Її верхній поверх докладно відтворює широко відомий тип дерев’яної церкви. Стіни центральної башти Воскресенської церкви значно вищі за стіни вівтаря і бабинця. Ця риса, разом з типом плану, що складається з трьох чотирикутників, близьких до квадратів, походить з народного дерев’яного, будівництва і поєднує сумську Воскресенську церкву з малопоширеним в пізніші, часи і архаїчним типом дерев’яних церков, який зустрічаємо, наприклад, на Поділлі в Могилівці [Е. Сецинский. Исчезающий тип деревянных церквей Подолии. Каменец-Подольский, 1904]. І в сумській Воскресенській церкві восьмерики усіх трьох бань, і в могилівській церкві усі три верхи мають ту саму ширину і довжину, що і стіни; вгорі вони переходять у стрімкі заломи, над якими підносяться стрункі і легкі за пропорціями ліхтарі. Подвійне вікно центрального зрубу могилівської церкви також має аналогію з вікном центральної дільниці Воскресенської церкви. В обох пам’ятках ці вікна розташовані під самим карнизом. В композиції мас в баштах Воскресенської церкви особливу увагу привертають важкі за пропорціями перші восьмерики, рівні за шириною і довжиною четверикам стін. Восьмерики бабинця і вівтаря зрослися з центральною баштою, а не стоять кожний відокремлено, як в інших типах церков.

В Воскресенській сумській церкві є ще одна деталь – віконні просвіти шестикутної форми. Ця форма вікон також походить від дерев’яних будов. Таких вікон на Слобожанщині в дерев’яних церквах не збереглося, а заховалися вони в церкві в Яришові на Поділлі [Г. Павлуцкий. Древности Украины. Киев, 1905]. Це свідчить про те, що в XVII ст. на Слобожанщині були поширені дерев’яні церкви з шестикутними вікнами. [Таранушенко С.А. Монументальна дерев’яна архітектура лівобережної України. – К.: 1976 р., с. 11]