Церква св.Трійці

Церкву закладено 1901 р., освячено 1914 р. Автор проекту – сумський архітектор К.Шольц. у проектуванні інтер’єру брав участь архітектор О.Щусєв, а в оформленні його – художники М.Нестеров та І.Нивинський. Збудовано церкву коштом сумського промисловця і мецената П.Харитоненка.

Будівля розташована на головній вулиці північно-західної частини історичного середмістя і є важливою містобудівною домінантою.

Архітектура церкви витримана в характерному для початку XX ст. стилі неокласицизму. В основі композиції – тип п’ятибаневого храму з бічними банями по кутах. З заходу до церкви прилягає триярусна дзвіниця. Під усією будівлею є напівпідвал, перекритий системою хрещатих склепінь.

План основного об’єму являє собою квадрат з закругленими рогами, поділений пілонами на дев’ять дільниць і три нави. Бічні дільниці перекриті хрещатими склепіннями, а центральна увінчується сферичною банею на циліндричному підбаннику, який спирається на попружні арки.

В екстер’єрі домінують параболічні обриси п’яти ребристих бань. Північний і південний фасади по осях акцентовані чотириколонними портиками коринфського ордера з трикутними фронтонами. Рустовані стіни розчленовані пілястрами цього ж ордера. Вікна оздоблені пишними лучковими та трикутними сандриками й ліпними картушами над ними.

Будівля – цегляна, потинькована й побілена. В інтер’єрі частково збереглися малювання 1914 р. Дахи укриті покрівельною сталлю по кроквах.

В.В.Вечерський

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 221.