Смідин с

Історичні адміністративні поділи

Перша згадка: кін.15 ст. Замок збудовано в 1543..1548 рр. (коли село належано короліві Боні). [Історія міст і сіл УРСР: Волинська область. – К.: 1970 р.].

Два локаційні привілеї були видані для Смідина. Перший – 12 серпня 1556 p. на ім’я дружини князя К. Острозького Олександри Семенівни Слуцької [РГАДА, ф. 389, оп. 1, д. 35, л. 284-285]. Другий – 29 вересня 1568 p. (на той час Смідин став великокнязівською власністю) від імені Жиґимонта ІІ Августа з наказом волинському воєводі князю О. Ф. Чорторийському “в селе нашом Смедине… место осаживати” [Там же, д. 49, л. 32 об.]. При цьому повторний привілей “мовчить” про існування попереднього. Причина появи повторного привілею була, мабуть, двоякою: невдача попередньої локації та зміна власника поселення. Крім того, повторний привілей вносив зміни у господарські надання: змінено з п’ятниці на четвер час проведення торгу та надано право проведення одного ярмарку (перший привілей такого права місту не надавав).

Джерело: Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5.