Шарки с

Історичні адміністративні поділи

В 1947 році на правому березі ріки Гороховатки – поселення черняхівської культури. Знайдено срібну римську монету Антоніна Пія. В північній частині села на березі ріки Гороховатки знаходиться величезне городище ХІ – ХІІІ століття, пов’язаний з літописним містом Торчеськом – столицею осілих тюркських племен. Городище площею 90 гектарів складається з великого укріпленого загону довжиною близько 1400 метрів та двох сегментовидних внутрішніх укріплень (420 і 340 метрів). У середині північного сегмента збереглися кільцевий вал, який утворює подвійни ряд укріплень. У 1966 році досліджено складні укріплення міста, наземні житла та округлі вогнища. В центрі дитинця розкопано 20 слов’янських поховань. Між селами Шарки та Ольшаниця досліджено давньоруські та кочівницькі кургани.

Підготували Микола Жарких та Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».