Козин с

Перша згадка: 1538 р. [Історія міст і сіл УРСР : Ровенська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Двома локаційними привілеями диспонувало містечко Козин. Перший – від 28 червня 1538 p. – отримали брати Олехно і Михайло Гринковичі-Козинські [РГАДА, ф. 389, оп. 1, д. 20, л. 183-183 об.]. Однак втілити його в життя брати не змогли, і заходи з локації містечка були продовжені сином Михайла Козинського Олексієм, який 28 лютого 1561 p. отримав новий локаційний привілей [Там же, д. 41, л. 214-214 об.]. Зміст обох привілеїв ідентичний, лише диспозиція повторного привілею дещо розширена за рахунок розшифрування “корчемних справ”. Причиною появи повторного привілею була зміна власника поселення та незавершений процес осадження міста попередніми власниками.

Джерело: Заяць А.Є. До історії правової локації волинських міст XVI – першої половини XVIІ ст.: локаційні привілеї у Литовській і Волинській (Руській) метриках. – Архіви України, 2001 р., № 4-5.

Неясно, чи не рожищенський Козин ?

Довідка у Географічному словнику Польського королівства: