1986 р. Паспортна інформація

Поселення Первомаївка ІІ

Пам’ятка археології

Друга половина V ст. до н.е. – IV ст. до н.е.

Херсонська обл., Верхньорогачівський район, с. Первомаївка, в 9 км на захід від села.

Загальний опис:

Площа збереженої частини поселення становить приблизно 1,5 га. Північною межею є берег Каховського водосховища. Висота берега 3,5-5 м. Культурний шар під час зачистки берегового урвища простежувався на протязі 200 м. На ньому умовно визначені західні та східні межі. Південна межа умовно визначена по довжині рову, який відділяв городище від селища. Поверхня задернована, частина площі зайнята посадкою акації.

На пам’ятці відкрито 415 кв.м. Стратиграфія: 0-0,20 м – гумусовий шар із слабким дерновим покривом, зруйнований оранкою і пізніми перекопами; 0,20-0,60 м – шар жовтувато-сірого суглинку, який містить в собі основний археологічний матеріал; 0,60-0,90 м – жовтий суглинок; на глибині 0,80-1,0 м – материк (лес).

Під час розкопок виявлено 18 господарчих ям, залишки споруди типу землянки, частково зруйнованої розмивом берега, кам’яні завали, вогнище, кам’яні вимостки. Археологічний матеріал представлений скіфською ліпною керамікою, фрагментами античних амфор, цілими та фрагментованими кам’яними виробами, глиняними пряслами, виробами з ручок амфор, уламками залізних виробів. Поодинокі знахідки: фрагмент стінки чорнолакового посуду, литий бронзовий перстень, уламки глиняних статуеток, виріб з черепашки. В великій кількості знайдено кістки домашніх тварин, на деяких простежуються сліди обробки.

Історична довідка:

Пам’ятка являє собою одношарове городище з прилягаючим до нього селищем скіфської культури.

Відкритий співробітниками Червоноземської експедиції ІА АН УРСР у 1980 р. В 1984 р. поселення обстежувалось загоном експедиції відділу історії дорадянського періоду Херсонського краєзнавчого музею. У 1985 р. поселення розкопувалось експедицією відділу історії дорадянського періоду ХКМ.

Колекції знахідок і польова документація зберігається в Херсонському краєзнавчому музеї.

Основна бібліографія, архівні дані:

Билкова В.П. Отчет об археологических исследованиях на территории Херсонской области в 1984 г. / Архів ІА АН УРСР і ХКМ.

Билкова В.П. Отчет о раскопках поселения Первомаевка в 1985г. / Архів ІА АН УРСР.

Билкова В.П. Скифское поселение Первомаевка // Тезисы конференции “Хозяйство и культура доклассовых и раннеклассовых обществ”.- М., 1986.- С. 31.

Абикулова М.И., Билкова В.П. Работы Херсонского музея // Археологические открытия 1984 года.- М., 1986.- с. 209.

1. Схематичний ситуаційний генплан.

2. План розкопу.