Пам’ятник десанту 1941 р.

Фото 26 квітня 2014 р. з сайту

У 1966-1967 роках на честь 25-рiччя звiльнення Одеси з iнiцiативи й за участi широких кiл громадськостi було споруджено Пояс Слави. Цей величний пам’ятник складається з 11 об’єктiв, присвячених героїчному подвигу героїв-воїнiв, легендарних чорноморцiв, мужнiх жителiв оточеного мiста-героя. Пам’ятники, обелiски й пам’ятнi знаки, обрамленi зеленими насадженнями, оперiзують Одесу 60-кiлометровим пiвколом по головнiй лiнiї оборони.

Установлено стелу на честь воїнiв 421-ї стрiлецької дивiзiї й морякiв десантникiв 3-го полку морської пiхоти. Олександрiвка Комiнтернiвського району. Скульптор А.Е. Чубин, архiтектори С.I. Рендино, В.П. Шевченко. Залiзобетон, мармурова крихта. 1967.

Стела встановлена там, де пiд час контрудару по фашистських вiйськах 22 вересня 1941 року моряки-десантники 3-го полку морської пiхоти з’єдналися з воїнами 421-ї стрiлецької дивiзiї, блискуче виконавши в такий спосiб поставлене перед ними завдання. Пiсля завершення операцiї бiйцi 3-го полку морської пiхоти ввiйшли до складу 421-ї дивiзiї й зайняли позицiї в Новiй Дофиновцi. На стелi у формi корпусу корабля – барельєф iз зображенням спрямованих уперед матроса й солдата, напис: “Тут 22 вересня 1941р. воїни 421-ї дивiзiї з’єдналися з моряками-десантниками 3-го полку морської пiхоти, нанесли контрудар ворогу. У результатi комбiнованого удару мiсто Одеса й порт були врятованi вiд ворожих артилерiйських обстрiлiв”. Нижче написанi слова:

Если пал человек,

Чтобы жизнь сохранить человеку,

Значит верно он жил,

Значит умер он не зря.

[Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].