Святилище

Пам’ятка археології

VI ст. до н. е.- IV ст. н.е.

Одеська обл., Кілійський р-н, о. Зміїний.

Загальний опис:

В північно-східній і південно-східній частині острова в деяких місцях простежується культурний шар, насичений уламками античних амфор, глиняного посуду, знайдені монети античного часу, матеріали римського часу (світильник, фрагмент черепиці з клеймом), фрагменти чорно- і червонолакового посуду, уламки архітектурних прикрас, двоскатних черепиць та ін..

О. Зміїний – єдиний острів на Чорному морі. Він має форму неправильного чотирикутника, діагональ якого близька 600 м. Загальна площа 0,18 км2.

Починаючи з VII ст. до н. е. острів був відомий в античній літературі під назвою Левка (Білий) і вважався присвяченим герою Троянської війни Ахіллу. Опікунство над островом здійснювалося Ольвійською державою, де культ Ахілла був дуже поширений.

За свідченнями стародавніх авторів та епіграфічних пам’ятників, які дійшли до нас, на острові стояв храм Ахілла Понтарха (володаря моря), в якому знаходилась статуя героя.

В 1823 р. залишки стародавнього храму зафіксував капітан-лейтенант Критський.

В 1837 р. фундамент храму був розібраний на побудову маяка.

В 1841 р. Одеське товариство історії та старожитностей організувало першу в історії вивчення острова наукову експедицію на чолі з секретарем товариства М.Н.Мурзакевичем. В складі експедиції був художник Бассолі і професор Рішельєвського ліцею А.Д.Нордман. Експедиції вдалося знайти деякі фрагменти фундаменту, стін і карнизів храму.

В 1964 р. розкопки на острові проводились експедицією Держуніверситету ім. Ломоносова під керівництвом співробітника Московського історичного музею Н.В.Пятишевої. В ході розкопок експедиція знайшла уламки старогрецького посуду, бронзові наконечники стріл, уламки архітектурних прикрас.

В 1968 р. експедиція ст. наукового співробітника Одеського археологічного музею С.А.Булатович виявила уламки кераміки, монети, знахідки римського часу.

Колекції пам’яток зберігаються в фондах Ізмаїльського музею ім.А.В.Суворова, в Одеському археологічному музеї і Московському Державному історичному музеї.

Мурзакевич Н.Н. Поездка на о. Левке или Фидониси в 1841 г. // ЗООИД.- Т. 1.- Одесса, 1884.- С. 554.

Пятышева Н.В. Археологическое обследование о. Левки (о. Змеиный) осенью 1964 г. // Археологический сборник.- М., 1966.

Булатович С.А. Монетные находки на о. Левке // Материалы по археологии Северного Причерноморья.- Вып. 7.- М., 1966.

Генплан розміщення святилища.