Ненавистю і безоглядною боротьбою прийматимеш ворогів твоєї нації

Білгород-Дністровський м

Розмір зображення: 800:587 піксел

Історичне населене місце; дата заснування/першої згадки 4 ст. до н.е. [Постанова Кабінету міністрів УРСР “Про затвердження Списку історичних населених місць України” № 878 від 26.07.2001 р.].

В історії міста нявні численні українські сторінки:

У 12 ст. Білгород входив до складу Галицько-Волинського князівства

1517 р. запорізькі козаки під проводом Предслава Лянцкоронського уперше здійснили рейд під Аккерман.

1574 року на османське місто нападає козацький флот (25 чайок з екіпажем у складі 600 чоловік) на чолі з отаманом Хомою (Фомою) Покотилом, що допомагав господарю Івану Лютому у війні проти Османської імперії. Через несподіваний напад козаки ненадовго заволоділи важливим портом, але замок так і не змогли взяти. Навесні 1614 біля Аккермана відбувається битва між ордами бунтівного нуреддина Шахіна Ґерая і хан-агаси (ханського радника) Бек-аги, що здобув перемогу. Шхін Ґерай спочатку переховувався у Кілії, а згодом утік до Ірану.

1595 р. козацькій похід на Аккерман під проводом гетьмана Г. Лободи, коли було захоплено місто і фортецю.

У 17 ст. тривали походи запорожів під Аккерман.

У 18 ст. після поразки гетьмана Івана Мазепи у боротьбі з Росією та жорсткої розправи царського війська зі Старою Січчю у Бесарабії з'являються козаки-мазепинці на чолі з Пилипом Орликом.

1768-1774 рр. у ході російсько-турецької війни запорізька піхота та кіннота з боями пройшла від Січі аж по Добруджу. Частина козаків після укладання миру не повернулася на Січ, а осіла на територіях навколо Дністровського гирла. Значна їх кількість мешкала поблизу Аккермана і в самому місті. Це підлтверджують козацькі могили у місті на старих цвинтарях та залишки поселень у Подністров'ї.

Під час Російсько-турецької війни 1787—1791 років при взятті міста 1789 року відзначився генерал-поручник Віктор Амадей фон Ангальт-Бернбург-Шаумбург-Гойм. В штурмі міста приймали участь українські козаки.

У місті перебували:

Микола Лисенко – український композитор;

Леся Українка – чолова постать української літератури;

Іван Нечуй-Левицький – український письменник;

Іван Карпенко-Карий – український письменник, драматург;

Марко Кропивницький – український драматург, театральний діяч;

Марія Заньковецька – українська акторка;

Микола Садовський – український актор;

Панас Саксаганський – український актор;

Адам Міцкевич – поет польського романтизму. Тут він написав "Аккерманські степи";

Юзеф Ігнацій Крашевський – польський письменник.

24 серпня 1944 р. місто остаточно входить до складу України.

Верховна Рада України постановляє (09.07.2003, № 1082-IV): Включити у межі міста Білгород-Дністровський Одеської області 53,4 гектара земель, які знаходяться у віданні Бритівської сільської ради, 195,51 гектара земель – Салганської сільської ради Білгород-Дністровського району, 26,52 гектара земель, які знаходяться безпосередньо у віданні Білгород-Дністровської районної ради, передати до відання Салганської сільської ради Білгород-Дністровського району 4,11 гектара земель міста Білгород-Дністровський і затвердити межі міста загальною площею 1910,32 гектара.

Джерела:

Цифрова карта міста: .