2007 р. Мощі одеського святителя повернулися в Спасо-Преображенський собор

Дата: 08.06.2007

7 червня в Одесі відбулося урочисте перенесення мощів святителя Інокентія (Борисова) зі Свято-Успенського кафедрального собору в Спасо-Преображенський кафедральний собор. Торжествені заходи почалися з Літургії, яку відслужив у Свято-Успенському кафедральному соборі предстоятель УПЦ (МП) митрополит Володимир (Сабодан) у співслужінні з численними єпископами та священиками.

Як повідомив кореспондент РІСУ Михайло Шелудько, о 12 годині почалась хресна хода вулицями міста з мощами святителя Інокентія, до якої приєднувалися сотні віруючих.

Мощі доставили в Спасо-Преображенський кафедральний собор, де було проведено молебень на чолі з митрополитом Володимиром.

Архиєпископ Херсонський і Таврійський Інокентій (в миру Іван Олексійович Борисов) був одним із провідних діячів Російської православної церкви у ХІХ-му столітті. Народився він в 1800 р., помер у 1857 р. Відомий серед іншого тим, як у часи Кримської війни безстрашно відправляв молебні й служив Літургії безпосередньо в Севастополі, серед бомбувань та обстрілів. Святитель Інокентій був канонізований в 1997 році.

Тіло святителя спочатку було захоронене в Спасо-Преображенському соборі, але після його зруйнування більшовиками у 1930-х роках його останки були перезахоронені і тільки після канонізації святителя в 1997 році їх розмістили для вшанування в Свято-Успенському кафедральному соборі. Тепер, після відновлення Спасо-Преображенського собору, мощі святителя Інокентія повернули і встановили в нижньому храмі, освяченому на його честь.

Джерело: RISU