2010 р. Знайдена у Берліні картина Караваджо є лише копією - німецькі експерти

Дата: 30.06.2010

Знайдена на минулому тижні у Берліні картина Караваджо “Взяття Христа під варту”, що була викрадена 2008 року з Одеського музею Західного і Східного мистецтва, є, як стверджують німецькі експерти, лише копією роботи видатного майстра.

“Оригінал картини знаходиться в Ірландській національній галереї в Дубліні. А вилучене у злочинців полотно є лише однією з найкращих копій, написаною невідомим художником 17 століття”, – заявив в інтерв’ю інформагентству dpa відомий експерт доробку Караваджо Роберто Контіні, куратор відділу італійського та іспанського живопису XVI – XVIII століть Берлінської художньої галереї, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в ФРН.

Німецький експерт оцінює вартість одеської картини не більше ніж у 500 тис. євро, тоді як оригінал коштує близько 100 мільйонів.

Тим часом з оприлюднених Федеральним відомством кримінальної поліції Німеччини (BKA) фотографій вилученої у крадіїв одеської картини видно, що їй нанесені численні пошкодження. Полотно було вирізано з рами і складено декілька разів, тому фарба місцями облупилася. Водночас німецька поліція не коментує нові повідомлення про те, що у даному випадку йдеться не про роботу пензля Караваджо.

Мікеланджело Мерізі да Караваджо (1573-1610) – основоположник реалістичного напряму в європейському живописі. Картина “Взяття Христа під варту”, відома також під назвою “Поцілуй Іуди”, була написана на початку 17 століття.

Відомо, що одеську картину у 19 столітті придбав у Парижі російський посол у Франції Базилевський і подарував Великому князю Володимиру Олександровичу. Пізніше її було передано Одеському художньому училищу, а у 1920-і роки – до Галереї старовинного живопису (нині Музей західного і східного мистецтва).

У середині 1950-х років московський мистецтвознавець Малицька довела приналежність полотна пензлю Караваджо. Однак у 1990-х роках в Ірландії була виявлена нова версія “Взяття Христа під варту”, яку більшість зарубіжних фахівців вважають оригіналом Караваджо. Втім, частина з них схиляється до думки, що одеська картина хоч і є копією дублінської, але була написана самим Караваджо нібито для брата замовника оригіналу.