2009 р. Чи знайдеться картина «Взяття Христа під варту»?

Богдан Димовський

Дата: 31.03.2009

Днями прозвучала чергова сенсаційна новина у справі про зникнення з Одеського музею західного та східного мистецтва у ніч на 31 липня 2008 року всесвітньо відомого полотна Мікеланджело Мерізі Караваджо «Взяття Христа під варту», або «Поцілунок Іуди». Картини Караваджо «Взяття Христа під варту» немає на території України. Про це повідомив начальник управління карного розшуку ГУ МВС в Одеській області Андрій Пінігін.

«Навряд чи картина знаходиться у країні – я в цьому більш ніж упевнений», – сказав Андрій Пінігін. За його словами, співробітники МВС постійно відпрацьовують отримувану інформацію про можливе місцезнаходження картини, однак утішних результатів поки що немає. Раніше правоохоронці повідомляли, що у грудні 2008 року очікується перший звіт Інтерполу, який також займається пошуками шедевра. Звіту не було.

Експерти оцінюють картину в суму від 30 до 100 мільйонів доларів. Через крадіжку картини постало питання про історію появи картини.

– Є кілька версій появи цієї роботи, – розповів мистецтвознавець Леонід Матковський. – Наразі фахівці не дійшли до однозначного висновку, оригінал це чи копія, виконана самим Караваджо.

Картина Караваджо «Взяття Христа під варту» була написана на початку XVII століття. У роки, коли було створене полотно, автор знаходився в розквіті свого таланту. Картина, яка зберігалася в пограбованому музеї, була написана для римського банкіра Асдрубале Маттеї. За 250 років після створення картину придбав у Парижі російський посол у Франції Базільовський і 1870 року подарував великому князеві Володимиру Олександровичу.

Потім, наприкінці XIX – початку XX сторіччя полотно було передано Одеському художньому училищу, а у 1920-ті роки надіслане звідти до Галереї старовинного живопису (наразі це Музей західного та східного мистецтва) як оригінал.

У середині 50-х років XX сторіччя московський мистецтвознавець Маліцька довела її приналежність Караваджо.

– Але десять років тому в Ірландії була виявлена нова версія «Взяття Христа під варту», яку багато зарубіжних фахівців визнали оригіналом Караваджо, написаним для Чіріако Маттеї – старшого брата передбачуваного замовника одеської картини, – сказав Леонід Матковський.

– Можливо, Караваджо дійсно написав картину для одного з братів, а потім повторив її для іншого і, можливо, в Одесі знаходиться краща з копій оригіналу, яку написав сам художник. Ці нюанси й визначають діапазон в оцінці картини.

Єдине, що зуміли точно визначити експерти, – що картина написана самим Караваджо. 2005 року це підтвердили й іспанські експерти. А в березні поточного року це підтвердили київські фахівці.

Отримані експертами результати розбивають одну з версій резонансного злочину. Зокрема припущення, що викрадена картина – зовсім не оригінал. А зникнення «Поцілунку Іуди» з музею – не більше ніж спроба замести сліди крадіжки справжнього полотна Караваджо, яка нібито мала місце кілька років тому. Слідство також перевіряє версії: полотно Караваджо було вкрадене на замовлення відомого українського бізнесмена; картину викрав дилетант, який узяв зі стіни музею перше, що потрапило під руку; «Поцілунок Іуди» давно вже вивезений за кордон.

– Зазвичай такі речі крадуть на замовлення, – сказав колишній слідчий Генеральної прокуратури СРСР Сергій Міщенко, який займався розслідуванням справ, пов’язаних із крадіжками раритетних предметів мистецтва. – Як правило, такі картини осідають у руках приватних колекціонерів для індивідуального милування. І ще – подібні раритети крадуть не для того, аби попастися.

«Взяття Христа під варту» – одна з двох картин Караваджо на території пострадянського простору. Крім цього раритету епохи Відродження, в колишньому СРСР є лише одна картина пензля Мікеланджело Мерізі Караваджо – «Юнак із лютнею» – в експозиції знаменитого Ермітажу. Всього у світі нараховується близько сорока полотен великого живописця.

Джерело: “День”