2008 р. На Миколаївщині відновили пам’ятник Суворову

Аліна Коротич, Сергій Коваленко

Дата: 20.05.2008

Пам’ятник російському полководцеві Олександру Суворову відновили на Миколаївщині. Монумент знову встановили поблизу Очакова, на Кінбурнській косі. Там генералісимус здобув одну з вирішальних перемог під час другої російсько-турецької війни. Перший пам’ятник Суворову встановили ще у 1960-х роках. Та вісім років тому [у 2000 р.] його вщент зруйнували вандали.

Здобуття Кінбурнської фортеці 1787 року стало переломним епізодом другої російсько-турецької війни. Невдовзі після битви російські війська взяли під контроль теперішній південь України. У 1960-х роках тут встановили бронзовий пам’ятник Олександрові Суворову. Та коли члени Миколаївського суворівського товариства вісім років тому відвідали місце баталії, то побачили непривабливе видовище.

Сергій Безушко, керівник миколаївського суворівського товариства: “В этом месте мы наткнулись на буквально развалины памятника, самого памятника не было, валялись плиты здесь, постамент был фактически разрушен. И, видя, как на земле валяется памятник полководцу, стало обидно за державу”.

Пам’ятник полководцеві відновили коштом суворівської спілки. Відтворювати монумент допомагали запорізькі козаки. Державного фінансування ентузіасти так і не дістали.

Сергій Іванов, керівник миколаївської обласної інспекції з охорони культурної спадщини: “Я думаю, что на сегодняшний день государство уделяет недостаточно внимания вопросам вообще охраны культурного наследия. Государство уделяет внимание тогда, когда оно выделяет средства, на то, чтоб достойным образом увековечить память того или иного исторического лица”.

Миколаївські зброярі, щоби вшанувати пам’ять полководця, зробили точну копію гармати, з якої стріляли серед облоги Кінбурнської фортеці. Восени, до річниці облоги твердині, суворовці збираються влаштувати костюмоване відтворення бойовища. У ньому візьмуть участь студенти історичного факультету тамтешнього університету та козаки.

Джерело: СТБ