2008 р. Під загрозою знищення – один з найгарніших храмів України

Під загрозою знищення – один з найгарніших храмів України

Негайної реконструкції потребує Свято-Троїцький собор у Новомосковську на Дніпропетровщині. Як повідомляє Телевізійна служба новин каналу «1+1», якщо святиню не реконструюють, «за кілька років ми втратимо її назавжди».

Для реконструкції святині потрібно 13 мільйонів гривень. Тільки проект реконструкції коштуватиме більше мільйона. Як повідомляє «1+1», зробити його може лише один науковий інститут. На сьогодні не існує жодних історичних креслень. За легендою, архітекторові явився образ храму під час молитви, і проекту він не робив.

До справи відновлення пам’ятки взялася місцева громада, оскільки держава на реконструкцію коштів не виділила, у допомозі відмовила як місцева, так і центральна влада. Проте зібраних парафіянами коштів вистачило тільки на косметичний ремонт – деревину відчищають від старої фарби, ґрунтують та фарбують знову. Втім, це майже не гальмує руйнування.

Як розповів настоятель Свято-Троїцького храму о. Володимир, дерев’яний фундамент святині прогнив, тому не може тримати всю конструкцію; підлога просідає, і церква неначе складається всередину; у щілини поміж дошками потрапляє волога і цим пришвидшує руйнівні процеси.

На сьогодні храмові вежі нахилилися майже на 20 градусів. До критичної позначки, коли вони можуть обвалитися, залишається всього крок. Останню велику реконструкцію храму провели понад 100 років тому.

Свято-Троїцький собор збудував майстер-самоук 230 років тому у центрі новомосковської козацької паланки. Святиню збудували без жодного цвяха за два роки. В Україні – це останній повністю дерев’яний храм у стилі українського бароко. Саме його у своєму романі «Собор» змалював Олесь Гончар.

За свою більш ніж двохсотрічну історію церква чотири рази була на межі знищення, проте пережила і революцію, і німецьку окупацію, і радянський атеїзм, тепер головним її ворогом є час.

Джерело: РІСУ