Церква Успіння

Церква Успіння

Розмір зображення: 800:449 піксел

Дерев’яна Церква Успіння Пресвятої Богородиці у селі Новоселівці Новомосковського району… Це унікальне, чи не єдине, фото цієї святині зведеної ще у 1780-му році.

У 1779 році населення слободи Новоселівки нараховувало 764 особи.Частково це були переселенці з Польщі, частково сім’ї колишніх запорожців. Землі слободи у той час належали молодшому сину Азовського губернатора Василя Черткова – поручику Луганського пікінерського полку – Миколі Черткову. Саме з ініціативи останнього і розпочалось зведення храму. Відомо також, що значну роль у побудові Новоселівської Успінської церкви відіграв і легендарний «дикий піп» Кирило Тарловський.

11 квітня (за ст. стилем) 1780-го року було освячено місце під церкву, а вже 10 листопада того ж року нова церква, оснащена іконами, книгами, облачінням та дзвонами, була освячена.

В часи безбожної радянської п’ятирічки (1931-1936) церква була закрита. Служба була дозволена лише у післявоєнні роки, але не надовго. Потім приміщення святині використовували як шкільний спортзал. Остаточно зруйнували старовинний дерев’яний храм 18 століття у 1982 році.

Костянтин Мешко (14.08.2019 р.)