Щербівці с

Історичні адміністративні поділи

За переказом, на горі було м-ко Щерби – його зруйнували татари. Там траплялись уламки цегли, скла, старовинні монети. Згадується з 1442 р. [АрхЮЗР, ч. 8, т. 1, с. 42; АрхЮЗР, ч. 7, т. 2, с. 518;].

Була дерев’яна церква Покрови, з дзвіницею на 4 стовпах. Десь 1836 р. під час сильної бурі упала у яр [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, с. 997 – 998].

1 жовтня 1442 р. польський король Владислав 3 записав Івану Сеньку з Верхівця 100 гривень на пустках Бахтин і Щербівці (Bachtin et Scherbowczye) у Кам’янецькому повіті Подільської землі [регеста: Михайловський В. Надання земельної власності у Подільському воєводстві за панування Владислава 3 (1434 – 1444 рр.). – Український археографічний щорічник, 2004 р., т. 8-9, с. 262 – 263].

Scherbowczye – це не Сербинівці (Жмеринського району), як вважає В.Михайловський, а сусіднє (7 км від Бахтина) село Щербівці (Новоушицького району) [М.Жарких, 5.03.2009 р.]

Довідка у Вікіпедії:

В 1905 р. поруч існувала окрема деревня Щербовецкая Слободка (7 верст від Струги, 9 верст від Нової Ушиці) [Крылов А. П. . – Каменец-Подольский: изд. губ. стат. комитета, 1905 г., с. 533].