Вітраж кабінетний

Вітраж кабінетний

Вул. П. Чайковського, 6

1904-1905 pp., архіт. М.Улям та З.Кендзерський

Класичний вітраж, ансамблевий

Свинцеве обрамлення, моліроване і гранене скло, розпис, травлення. R 50 см

Вітраж має форму півкола. Основу композиції складає круглий медальйон із зображенням оголеної жінки, що сидить і тримає на руці пташку. Розпущене золотаво-руде волосся спадає на плечі, на руках – браслети, нижню частину тіла огортає оранжево-червона драперія. Тло медальйона імітує блакитне небо з горизонтально видовженими хмарами. Медальйон оточений вузькою рамою, у вершині якої вмонтовані три гранчасті шкельця. Решту площини вітража заповнюють гілки, стилізовані жовті та зелені листки і червоні квіти шипшини на голубому тлі.

Примітка. Будинок зведений архітекторами для доктора Сегаля. Вітраж знаходиться над каміном у кімнаті еркера на другому поверсі. Виконаний вітраж за картонами Тадеуша Обмінського в 1905 році.

Література. Biriulow J. Secesja we Lwowie. – Warszawa, 1997. – S.135; Львів (туристичний путівник), 1999. – С. 133.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 205.