Пам’ятай про великі дні наших Визвольних змагань

Українське поховання на війському кладовищі "Рупрехтіце"

У червні 1927 р. з ініціативи української громади Ліберця на військовому цвинтарі Рупрехтіце встановлено пам’ятник воякам Гірської бригади Української Галицької Армії;

Автор проекту — визначний художник-графік Василь Касіян, що зобразив тіло вбитого стрільця, над яким завмерли в горі дружина та дві донечки.

У вересні 2018 року, за фінансової підтримки Посольства України в Чеській Республіці, силами скульпторки Марії Вамберської за значного сприяння керівниці українського товариства Наталії Доценко та дослідників Ганни Величко та Сергія Перепічки, вдалося відновити оригінальні написи на пам’ятнику та списки похованих бійців.

6 вересня 2018 р. урочисто відкрито цей відреставрований коштом України пам’ятник.

14 жовтня 2019 р. пам'ятник вщавноано місцевими українцями та представниками посольства України в Чехії.

Підготував Іван Парнікоза