Лариса Толочко

Житловий будинок, 1892 р.

(архіт.).

Вул. Верхній Вал, 24.

На червоній лінії забудови вулиці. З 1889 р. власником садиби був купець Ф. Безсонов. В 1892 р. на його замовлення за проектом арх. М. Казанського збудовано основну споруду садиби.

Двоповерховий, цегляний, по боках брандмауерні стіни. Композиція головного фасаду асиметрична. Центр виділений дверним отвором і проїздом на подвір’я на першому поверсі та віконним прорізом, фланкованим з обох боків гладенькими пілястрами, – на другому. Спочатку на першому поверсі було п’ять типових для подільської забудови вітрин, розділених рустованими пілястрами. Вони відповідали п’яти торговельним крамницям, що мали входи з вулиці. На другому поверсі, пристосованому під житло, – 13 згрупованих попарно віконних прорізів з декоративними підвіконними дошками. У процесі експлуатації фасад і внутрішнє планування першого поверху повністю змінено. Над центральним входом на рівні другого поверху прибудовано балкон. Увінчує будинок розкішний багатопрофільний карниз. На подвір’ї, паралельно головному, стоїть раніше споруджений цегляний двоповерховий будинок. У будівлях у різний час містилися крамниці з продажу продовольчих і промислових товарів, ресторан «Росія», тютюнова фабрика, трактир. Тепер перший поверх головного будинку займають магазини.

ДАК, ф. 162, оп. 41, спр. 4083.