Олена Авраменко

Житловий будинок, кін 19 – поч. 20 ст.

(архіт.).

Вул. Смирнова-Ласточкіна, 26.

Стоїть окремо. Головним фасадом орієнтований уздовж червоної лінії забудови вулиці. Через значний перепад рельєфу у його нижній частині утворено повний цокольний поверх, відведений під службові приміщення. Двоповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Складається з двох секцій, що мають на першому поверсі по дві двокімнатні квартири, на другому – по одній чотирикімнатній. Входи на сходові клітки розташовано з боку подвір’я. Архітектурні форми споруди вирішено у цегляному стилі з елементами ренесансу (мотив аркових вікон). Композицію головного фасаду відзначає рівномірний ритмічний ряд віконних прорізів з виділенням бічних членувань на два вікна за допомогою плоских лопаток. Увесь будинок оперізують міжповерхові тяги та розвинутий антаблемент. Виконаний у жовтій лицьовій цеглі архітектурний декор (лиштви з перспективними архівольтами верхніх вікон, декоративні кронштейни фриза тощо) доповнює ліпний рослинний орнамент, що заповнює пазухи архівольтів, фриз та підвіконні ніші, верхні частини лопаток.

Є вдалим прикладом архітектурного вирішення невеликого прибуткового будинку періоду еклектизму.