Тетяна Товстенко

296.3. Житловий будинок, поч. 20 ст. (архіт.).

Вул. Московська, 15. На розі з вул. А. Іванова.

Ділянка у 1881 належала дружині підполковника Є. Савельєвій, у 1906–16 – О. Малькевич, на замовлення якої зведено цю споруду. У 1980-х рр. проведено капітальний ремонт.

П’ятиповерховий з підвалами, цегляний, пофарбований, у плані Г-подібний. Складається з двох двоквартирних секцій з боку вул. Московської та одноквартирної – з вул. А. Іванова.

Перекриття пласкі залізобетонні, дах вальмовий з шиферним покриттям.

Перший поверх з вітринними вікнами пристосовано під магазин.

Архітектура вирішена у стилі модерн з елементами історизму. Головний фасад асиметричної композиції, основу якої утворюють п’ять розкріповок, увінчаних модерністичними лучковими щипцями різного рисунка. Розкріповки сходових кліток виділяються широкими тристулковими вікнами та оздобленням у вигляді декоративних рифлених кіл, викладених з цегли навколо вікон другого поверху. Площину фасаду розкреслено широкими гуртами: над першим поверхом – у вигляді гіперболізованих сухариків, над другим – двома рядами зубчиків з цегли. Вікна – прямокутні двостулкові, видовжених пропорцій, на четвертому поверсі – з лучковими перемичками. Обрамлення вікон характеризується стилізацією під класичні архітектурні форми і вирішено індивідуально для кожного поверху. Вінцевий карниз профільований, фриз декорований нішами. Фасад має чотири ряди балконів, первісні заокруглені майданчики яких після капітального ремонту замінені на прямокутні. Бічний фасад з двома рядами балконів відповідає архітектурному оформленню чолового.

Дворовий фасад лаконічний, розчленований міжповерховими гуртами.

У вестибюлях збереглися канелюровані пілястри, огородження сходів та фрагменти кахляних підлог сходових майданчиків. Первісні інтер’єри квартир втрачені.

Будинок – цікавий зразок прибуткової споруди періоду інтенсивної цивільної розбудови Печерська після скасування фортечних обмежень.

З 1911 тут містилася Києво-Печерська жіноча гімназія М. Батцель (раніше займала приміщення на сучасній вул. Сагайдачного, 8).

Тепер на першому поверсі – торговельні заклади.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 3332; Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1906 год. – К., 1906; –… на 1910 год. – К., 1910; –… на 1911 год. – К., 1911; Календарь: Справочная и адресная книга г. Киева на 1912 год. – К., 1912; –… на 1913 год. – К., 1912; –… на 1916 год. – К., 1916.